torsdag 2 april 2015

Cirkelträff 3: Om kollektivboende och besked om miljöanslag

13 februari 2015
9 deltagare, hos Barbro

Om kollektivboende och miljöanslag-brainstorm

Info om miljöanslag till vår cirkel

Cirkeln har fått beviljat 95000 kr från Lunds kommuns miljöanslag, vi behöver tänka på om vi är villiga att ta emot summan, isf hela el del?

Vill gärna bygga halmhus som kan komma till användning till fler än oss. Vore väldigt roligt om dett hus i framtiden kan användas till utställningslokal för diverse hålbarhetsfrågor. Stadsparken el Botan möjliga platser att bygga på? Om inte, kan vi bygga hemma hos Christer. Vi kan även ”testbygga” hos Christer! Finns möjlighet att samarbeta med

Kan vi arbeta tillsammans med A-huset och /el IKDC? Halmhus och byggemenskap!

Barbro berättar om kollektivhusboende...

Regnbågen-hyresrätter på Klostergården. Tog 10% av normalstrl på lgh och la på kollektiva ytor. Ca 20 lgh. Barbro var med och planerade. 24 barn och 30 vuxna. Gemensam fin trädgård.

Fördelar: gjorde mycket med barnen, fester, barnen fick många vuxna förebilder, lätt att få barnvakt, trygghetskänsla

Nackdelar: väldigt mycket möten, bestämma saker tillsammans tar tid och innebär konflikter. Kämpigt att vara tvungen att laga mat till alla ibland. Ordet ”kollektivhus” kanske avskräcker vissa typer av personer.

.. och om byggemenskap

Delegationen för hållbara städer (finns ej längre)

Föreningen för byggemenskaper – ex Karlskrona och Norra Sorgenfri, Brunnshögs ”nördboende”.

Malmö urbana villor i Västra Hamnen, Mini midi maxi i Malmö. Föreningen har även studieresor.

Kooperativ hyresrätt?

Solbyn – Veronica berättar
50 lägenheter. Föräldrakooperativ dagis som finns kvar. Ca 1/5 bor kvar. Mycket aktiviteter, festgrupp som är motorn i byn. Mailgrupp som används till utbyte av tjänster osv. Byteshörna i tvättstugan. Gemensamma fruktträd, egna lotter om man vill. Möte varje månad för alla månader (utöver styrelsemöten som följer HSB-krav mm). Många olika arbetsgrupper + husgrupper.


NYA LÄXOR
Saras läxa - vad var det som fick fullmäktige att bifalla vår ansökan? Vad ”kräver” de att vi ska göra om vi tar emot alla pengarna? (Ulf Nymark)

Pratar också med K2-arkitekter om möjligt samarbete.

Christers läxa – undersöka om vi kan komma på studiebesök på Ecotopia/Hörby någon gång i mars Ecotopia (Karin) & Baskemölla - se de olika typerna av byggnader på Ecotopia (10-13) + Baskemölla (kontakt? Karin undersöker) (1 dag) 7 mars? 20-21 mars? Fredagar som alternativ om helg ej möjligt.

Hörby - besöka halmhus och Christer (1/2-1 dag). Fredageftermiddagar kan gå bra!

Lindita och Spomenko har en kontakt (formgivare och halmhusbyggare!) i Grekland som kan hjälpa till att bygga halmhus. De undersöker om inrtesse finns att komma hit och bygga under sommaren. Undersöker även om det finns någon kursledare i Skånetrakten som kan hjälpa oss.

Josefin – kollar upp Brunnshögsplanerna (igen...). Och kontakter Kicki Bobacka.

Veronica – komposttoalett! Christer vill gärna att vi bygger ett hos honom. Kanske kan besöka Kicka Bobacka på Kobjer i Lund.

Alla förbereder halmhusfrågor till Ecotopia/Hörby/Baskemölla i förväg.

Kan vår Bygga&Bo förening gå med i Föreningen för byggemenskaper?

PLANERADE MÖTEN: 1 mars 2015 på Studiefrämjandet 14-16, 20-22 mars möjlig utflykt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar